Sector
Size
Region
Client

Case studies

Sectors
Size
Region
Client

Shoosmiths
South East

Sectors:
Legal
Location:
Thames Valley
Project Size:
18,000 Sq ft
Programme:
19 weeks
Scope
Workplace consultancy
Interior design
Fit-out
Furniture
Audio visual

The brief

Shoosmiths is a full service national UK law firm. Renowned for client service, the firm was crowned Law Firm of the year 2015 at the British Legal Award and ‘Best Legal Advisers’ in 2016 by Legal Week. Claremont was called in to refurbish the Thames Valley office and create the law firm’s first agile workplace, in keeping with Shoosmiths’ brand.

Shoosmiths’ brief asked Claremont to help the firm achieve its goal for an agile working environment that will attract and retain the best people, deliver working efficiencies to benefit clients and use technology to increase flexibility.

In particular, the brief asked Claremont to redesign and refurbish its two-floor office in Apex Plaza and to introduce a variety of activity-based work settings to support the firm’s agile and wellbeing vision. The brief called for more variety and dynamism in the work environment, more effective colocation of teams and better use of the available space.

The results

This is one of several projects Claremont has delivered for Shoosmiths and the two teams worked closely together to deliver a striking and inspiring environment that empowers staff to choose the right workspace for the task.

The introduction of agile working affords Thames Valley staff even greater opportunity to work flexibly and sees the team move from owned to shared spaces by reducing the proportion of floor plate dedicated to traditional desking in favour of more varied work settings. Now, the majority of staff do not have an allocated desk and are encouraged to choose their workspace each day.

A plethora of central and local breakout and touch down spaces, quiet pods, scrum spaces, huddle zones, sofas and a media bar have been peppered across both floors to provide plenty of ‘away-from-the desk’ options.

Storage has been rationalised and made more central to teams, opening up the working areas and vistas across the space. The Forum, a shared café-style central breakout and informal work zone, has been introduced adjacent to the refurbished client suite, which is intended both as a social and informal workspace.

The office has been designed as a series of department neighbourhoods, each of which has been co-located to support working practices and deliver greater process efficiencies. In addition, Shoosmiths’ clean desk policy required adequate provision for personal lockers, the storage of coats and paperwork. The new office reflects Shoosmiths’ overall look and feel with the brand brought to life through splashes of bright green and use of their logo.

Claremont helped Shoosmiths to produce workplace guides ensuring the move to agile went smoothly. A post occupancy report was created after the move to identify how effectively the new office was performing for Shoosmiths. In summary, Claremont found that communication within the office has improved and employees have welcomed the inspiring new work environment.

 
Back to top