Sector
Size
Region
Client

Case studies

Sectors
Size
Region
Client

Shoosmiths
North West

Sectors:
Legal
Location:
Manchester
Project Size:
32,000 Sq ft
Programme:
20 weeks
Scope
Interior design
Fit-out
Furniture
Audio visual

The brief

Shoosmiths is a leading national law firm acting for major companies and individuals in all UK jurisdictions. Its range of specialisms and integrated approach to service and quality enable teams to be tailored to the needs of clients from large international corporates and fast-growth businesses through to public bodies and financial institutions.

After a period of sustained growth, Shoosmiths decided that it needed to move its Manchester office to new, larger premises. After some deliberation the impressive XYZ Building in the city’s Spinningfields district was chosen.

The brief for the new office was to create a space that puts the focus firmly on growth, of the company, its employees and its clients. Agile working and flexible spaces would need to form the heart of the project, enabling the firm to function at its best today while also building in capacity for future expansion.

As a long-standing partner, Claremont’s ability to create agile, future-ready spaces that are both highly functional and that deliver the impact worthy of a top legal practice meant that our design proposal was readily accepted by the project team.

The results

Claremont has delivered an impressive, adaptable space that comfortably houses Shoosmiths’ 280 Manchester-based staff, providing a variety of activity-based spaces to suit the varying activities of the office.

The main office area sits alongside a number of flexible, technology-enabled breakout spaces that enable teams to come together to collaborate with ease, away from the formality of meeting rooms and the bustle of the main office area.

Huddle spaces allow small teams to confer in discreet surroundings, while special quiet pods allow client-facing staff to make confidential phone calls without taking over a whole meeting room.

A flagship presentation space provides a hub for presentations and events, with an adjoining bar area to provide an entertainment space both for internal functions and for clients.

19 additional meeting rooms with integrated audio visual technology provide a host of spaces for Shoosmiths to hold client-facing and internal meetings, with video conferencing providing capacity to host virtual meetings and provide services remotely, saving both time and travel costs.

Particular standout features of the project include the impressive library room housing the firm’s extensive set of law books, the living walls of the cafeteria area that bring the outside in and provide a touch of biophilic design to the project, and the signature spiral staircase, inspired by the Tate Modern, that provides a focal point in the main reception area.

The project as a whole delivers a high impact, agile space that enables staff to work smarter, while also providing capacity for future growth, as well as creating an impression worthy of a top city law firm.

 
Back to top