Sector
Size
Region
Client

Case studies

Sectors
Size
Region
Client

DAC Beachcroft
Midlands

Sectors:
Legal
Location:
Birmingham
Project Size:
45,000 Sq ft
Project Value:
£215 k
Programme:
6 weeks
Scope
Interior design
Fit-out
Audio visual

The brief

DAC Beachcroft is a leading international law firm with offices around the world, including one of the largest UK networks. A lease break for the firm’s Birmingham offices prompted the firm to re-evaluate how it managed its workspace requirements. This led to the decision to move premises, combining teams from two separate buildings into one. As a long-standing partner, Claremont was chosen for the move.

DAC Beachcroft’s property team took the opportunity of a lease break at its Brindleyplace offices to test the market, and as a result identified an opportunity to consolidate its teams from two separate buildings into a single office space at Tricorn House.

The brief to Claremont was to design and deliver a new office space that would bring the two teams together effectively, creating a floorplan that enabled a high degree of communication and collaboration between teams, while also making the most efficient use of the available space, accommodating the building’s unusually-shaped floorplate.

DAC Beachcroft wanted a space that strongly embodied its brand, creating a professional, progressive and collaborative environment. The use of strong colours was required to create a bold look and feel, and the brief also included a large café area to act as an important social hub for the office.

The results

Claremont has created a bold, modern space that fits well with DAC Beachcroft’s brand image, while also making the most efficient and effective use of the available space. The new office features open plan desking areas, 6 meeting rooms including a flagship large presentation room and smaller acoustic meeting pods, a breakout and games area and a generous café area.

The building presented two particular challenges to the project. One was the unusual shape of the floorplate, which is laid out in a curved triradiate shape that the building takes its name from. The Claremont design team took advantage of this to create an office layout that features curved meeting pods and rooms, creating a natural flow through the building that unites the interior layout with the curved external walls.

Another challenge was the unusual underfloor M&E provision. The location of air distribution ducts at specific points across the floorplate imposed restrictions on the layout, which the team took care to navigate without compromising on the usability of the final design.

The feedback from staff has been highly positive since the move. The teams have found the space provides an easy-to-use, supportive environment that has gone a long way to ease the moving process and allay any initial concerns over the move.

 
Back to top