Sector
Size
Region
Client

Case studies

Sectors
Size
Region
Client

Spirax Sarco
South West

Sectors:
Manufacturing / Engineering
Location:
Cheltenham
Project Size:
36,000 Sq ft
Project Value:
£4.2 m
Scope
EOS consultancy
Interior design
Refurbishment
Furniture
Audio visual

The brief

Spirax Sarco’s group headquarters, Charlton House, a Grade II listed Georgian building in Cheltenham, required a range of services, including EOS workplace consultancy, design, space planning, building restoration and fit-out. This encompassed significant structural rebuilding, repairs, and restoration of the Georgian features, redesigning tea points and cloakrooms, design and installation of high specification finishes and fittings including new furniture.

It was fundamental that the chosen supplier could create a contemporary workplace whilst complementing and enhancing the aesthetics and heritage of the traditional property. The design had to showcase Spirax Sarco as a world class leading edge organisation.

The consultative approach and ability to meet all of Spirax Sarco’s requirements meant that the company was pleased to appoint Claremont to fulfil the company’s head office project.

The results

Charlton House consists of two parts: the Old House, where the directors are situated and the New Wing, which is the main office area.

In the first instance, site and structural surveys were essential to assess the specific areas of the features requiring specialist attention, before liaising with the Local Authority Listed Building Department on the proposed refurbishment. Once approved, Claremont made structural repairs to the original oak beams and restored lath and plaster partitioning, lime plastering, decorative moulded plaster cornicing and the Georgian style joinery details throughout the older part of the building.

High specification fittings (including feature lighting and replacement brass ironmongery) and finishes (including broadloom carpeting and curtains) were introduced. In the New Wing, Claremont stripped everything out and installed a new air conditioning heating and cooling system, new lighting and new flooring.

An open plan office space was created, incorporating some glazed partitioning, providing light and the feel of openness to the space. In addition, new printer and tea points were introduced on each floor and all the cloakrooms were refurbished.

On the lower ground floor, Claremont created a new ‘document copy and reprographics’ departmental space, with an associated office area. Also formed were five new meeting rooms, one with a folding partition to allow the flexibility of creating a larger room as and when required. The central area of this floor was turned into a new staff breakout space, including soft seating area and a tea point.

A heritage colour palette was used throughout to unite the traditional, yet contemporary environment and complement the restoration work carried out. The furniture included high end executive ranges from Bene and Teknion, to complement the heritage and aesthetic of the building as well as the new interior design.

 
Back to top