Sector
Size
Region
Client

Case studies

Sectors
Size
Region
Client

Manchester City Council
North West

Sectors:
Public Sector
Location:
Manchester
Project Size:
140,000 Sq ft
Programme:
23 weeks
Scope
Fit-out
Furniture

The brief

Number one First Street will become the council’s residence for a period of 3 to 4 years and will be key to the success of the major transformation programme, transforming the council in two main areas:

Creating a single customer service centre where customers can visit the council to obtain the necessary information and support on all the council’s services.

Creating new ways of working within the office environment to support its customers and provide efficiencies in the way teams work together.

The council’s requirement was for First Street to be efficient and flexible, able to adapt to changing needs of staff and changing business priorities. It also needed to support the adoption of new ways of working, new technology and contribute to sustainable working practices.

 

The results

Claremont was appointed to complete the internal fit-out package. The fit-out works comprised works to external walls (including the creation of a new main entrance to the ground floor customer service centre, with new structural opening, glazed entrance doors and canopy), internal walls, internal doors, wall, floor, ceiling finishes and fittings and ground services.

Claremont worked closely with the professional project team, including GB Building Solutions and BDP Architects, to deliver the project.

Claremont successfully tendered to provide all system furniture, including desking, storage systems, focus pods, seating, tables and meeting room tables.

Seeking to minimise their impact on the environment, the new office furniture procured for First Street would be utilised upon the council’s return to the town hall. The furniture provided was therefore required to be robust, quick and easy to dismantle for transportation and easily re-configured to offer maximum flexibility

for future needs. Claremont worked closely with supply partners Teknion, Orangebox and Silverline to deliver the comprehensive furniture package.

Opening up the floors and keeping internal corridors and room divisions to a minimum, the result is a much more effective use of space for the council, whilst additional meeting pods, kitchen and breakout facilities on each floor provide further informal meeting space.

With the new ground floor customer service centre at the building’s core, a welcoming space has been created for the council’s diverse customer base, providing a much improved, high quality customer experience in a modern, accessible and friendly setting.

Across the other floors, office accommodation has been modernised to allow the introduction of best practice ways of working. The whole environment provides a consistent look and feel that connects staff to the council’s customer ethos, reinforces the council brand and presents a physical manifestation of the high value the council places on its workforce.

 

 

 
Back to top