Sector
Size
Region
Client

Case studies

Sectors
Size
Region
Client

Leeds Building Society
North East

Sectors:
Finance / Insurance
Location:
Leeds
Project Size:
45,000 Sq ft
Project Value:
£3.2 m
Programme:
52 weeks
Scope
Interior design
Fit-out
Refurbishment
Furniture
Audio visual
Read the brief & results
"Although the head office has been regularly updated, now is the time for a complete overhaul. We have considered a range of options but feel that staying in our existing location offers the best solution for staff and members. " Peter Hill, Operations Director

The brief

Leeds Building Society wanted to remain in its existing premises, The Headrow, as opposed to relocating to one of the modern developments which dominate the Leeds city skyline.

Following a rigorous selection process, Claremont was brought on board to undertake this redesign and refurbishment project.

The results

The redevelopment extended across all five floors and included the creation of a new restaurant in the old external lightwell. Located within a conservation area, the building retained its external appearance and character, however Claremont completely refurbished the interior space to provide a modern, vibrant, open plan working environment for the society’s 450+ staff. Claremont introduced breakout areas in challenging spaces in order to encourage communication and team work.

Claremont also relocated the existing entrance of the building on Albion Street and created a completely new entrance on the more prestigious Headrow to reflect the Leeds Building Society’s brand position.

Energy efficient systems, including reactive lighting, new lifts, and integrated air cooling systems as well as biodegradable carpet and ceiling tiles, were used for this project. The creation of the new entrance required a number of changes in level to the pavement outside and to the interior levels of the disparate spaces within the building.

The existing lightwell, located well above the rear of reception, was also identified as dead space, full of redundant air-conditioning plant. Claremont designed a café at first floor level, complete with circular roof light to allow natural light to flood the space. Imagery of Yorkshire sporting heroes was used to create a strong sense of identity, and the bright colours create a lively ‘buzz’ for staff.

The new entrance and reception has created a sense of presence and the clean aesthetic is in keeping with the contemporary office accommodation which provides the central accommodation for the firm’s branch network, call centre operations and online facilities.

The transformation of the open air service lightwell completes the refurbishment and has created a ‘wow factor’. The area is used for informal meetings, snacks and beverages.

Despite some alterations, the building society’s branch remained open for the duration of the works and disruption was kept to a minimum.

 

 

 

Although the head office has been regularly updated, now is the time for a complete overhaul. We have considered a range of options but feel that staying in our existing location offers the best solution for staff and members. Leeds is very important to us and we believe it is vital that the only major independent financial services organisation with its head office in Leeds remains here. This solution offers the most cost-effective way to improve our infrastructure and enables us to continue to deliver good value-for-money products backed up by excellent service.

Peter Hill
Operations Director, Leeds Building Society
Back to top